Wiza studencka (Study permit)

agata-rebisz

Wiza studencka nie jest wymagana, jeśli chce się studiować w Kanadzie na kursach krótkoterminowych. Nie potrzeba jej także, jeśli się planuje studiować krócej niż 6 miesięcy, a kurs bądź program będzie zakończony w ciągu tego tymczasowego pobytu w Kanadzie. Także podjęcie nauki w trybie online nie wymaga żadnej wizy. Pozwolenie na studiowanie (ang. study permit)…

Wiza pracownicza

agata-rebisz

W Kanadzie potrzebne jest zezwolenie na pracę, ale nie trzeba mieć wizy wjazdowej. Jak wiadomo, od 2008 roku Polacy nie muszą już ubiegać się o wizę do Kanady. Generalna zasada stanowi, że wyjeżdżając do tego kraju w celach turystycznych, nie można podejmować pracy. Jeśli chce się pracować to trzeba się najpierw postarać o wizę pracowniczą. Praca…

Zmiany prawne w procesie sponsorowania małżonka/konkubenta bądź dziecka

agata-rebisz

Z dniem 15 grudnia 2016 rząd Kanady ujednolicił przepisy dotyczące sponsorowania swoich najbliższych. Zmiany w przepisach jak i w dokumentach mają na celu redukcję czasu rozpatrywania wniosków zarówno w przypadku osób, które oczekują na decyzje w Kanadzie, jak i poza Kanadą. Dokonano następujących zmian: *Jedna aplikacja dla osób zarówno sponsorujących swoich partnerów/ dzieci z Kanady,…

ZMIANY W PRZEPISACH DOTYCZACYCH OSÓB Z PODWÓJNYM OBYWATELSTWEM

agata-rebisz

Jeśli posiadasz podwójne obywatelstwo – kanadyjskie i polskie – i do tej pory w podróżach samolotem posługiwałeś się jedynie paszportem polskim to od 10 listopada 2016 nie możesz tego dłużej robić. Będziesz potrzebować ważny paszport kanadyjski, aby wejść na pokład samolotu i wlecieć z powrotem do Kanady. Według art. 5 polskiej Ustawy o Cudzoziemcach – cudzoziemca,…

Sponsorowanie małżonków i konkubentów

agata-rebisz

  Krąży wiele opowieści o tym, jak to łatwo jest dostać stały pobyt w Kanadzie jeśli życiowym partnerem/partnerką jest osoba o ugruntowanym stałym statusie w Kanadzie – mowa o obywatelach i stałych rezydentach. Chciałabym zatem dzisiaj napisać o kategorii sponsorskiej członków rodziny – mężach/ żonach jak i konkubentach.   Aby aplikacja w ogóle mogła zostać…

SPONSOROWANIE RODZINY: RODZICÓW I DZIADKÓW

agata-rebisz

Łączenie rodzin jest jednym z najwyższych priorytetów IRCC (Urzędu Obywatelstwa i Imigracji Kanady). Ta kategoria jest dla kandydatów, którzy mają syna/córkę bądź wnuczka/wnuczkę, który jest obywatelem Kanady lub jej stałym rezydentem. Osoby zainteresowane sponsorowaniem rodziców lub dziadków informuję, że limit przyjęto na rok 2016 został wyczerpany miesiąc temu. Na rok 2017 został ustalony nowy limit…

DLACZEGO WARTO ZATRUDNIĆ KONSULTANTA IMIGRACYJNEGO?

agata-rebisz

Konsultant Imigracyjny rożni się od prawnika w podobny sposób jak technik od inżyniera. Inżynier posiada zazwyczaj doskonale przygotowanie teoretyczne, ale potrzebuje kilka lat praktyki żeby nabrać umiejętności praktycznych. Natomiast technik po pięciu latach nauki w technikum świetnie daje sobie radę z praktyczną i teoretyczną stroną swojej pracy pomimo mniejszego zakresu uprawnień. Oto lista argumentów, które,…

Program dla młodych (IEC) szansą…

agata-rebisz

…na pozostanie w Kanadzie. Program INTERNATIONAL EXPERIENCE CANADA (IEC) dostępny jest dla obywateli 32 państw, z którymi Kanada podpisała umowy bilateralne. W programie istnieje możliwość wyboru jednej z trzech kategorii: Working Holiday, Young Professionals i International Co-Op. W zależności od kraju, z którego się aplikuje można uzyskać pozwolenie na pracę do maksymalnie 24 miesięcy. Working…

Elektroniczna Autoryzacja Podróży 

agata-rebisz

 (eTA – electronic Travel Authorization). Od 15 marca 2016 roku wprowadzona została przez Rząd Kanady autoryzacja (eTA) na przybycie drogą lotniczą do Kanady. Jest to jakby prostsza elektroniczna forma wizy, za którą turysta musi zapłacić 7 dolarów. Osoby przybywające samochodem bądź statkiem nie muszą się ubiegać o to zezwolenie.   Złożenie wniosku o eTA jest…