SUPER VISA

agata-rebisz

Zbliżają się wakacje i tym samym pora odwiedzin więc chciałabym omówić temat Super Wizy. Super Visa jest to wiza dla rodziców i dziadków obywateli Kanady i stałych rezydentów, która zezwala na przyjazd do Kanady jako turysta na okres do 2 lat bez konieczności odnawiania tego statusu. Super Wiza wydawana jest na maksymalnie 10 lat i…

AU PAIR

agata-rebisz

Dziś chciałbym przybliżyć temat Au Pair czyli młodej osoby, która przyjeżdża do Kanady by opiekować się dziećmi. Przylot w celu opieki nad dzieckiem (Au Pair) jest jedną z wielu opcji legalnego przebywania w Kanadzie. Nie jest to oczywiście program dla każdego, wymagane jest spełnienie konkretnych warunków ustalonych przez Urząd Imigracyjny. Osobna kwestia dotyczy wymogów, jakie…

OBYWATELSTWO KANADYJSKIE

agata-rebisz

Ustawa o Obywatelstwie Kanadyjskim ściśle określa, kto jest uprawniony do bycia obywatelem Kanady. Obywatelstwo kanadyjskie zwykle otrzymywane jest w przypadku urodzenia się w Kanadzie, urodzenia za granicą, jeżeli przynajmniej jeden rodzic posiada obywatelstwo kanadyjskie, lub w przypadku adopcji przez przynajmniej jednego obywatela Kanady. Stąd niektóre osoby przyjeżdżaja nawet do Kanady by urodzić tu dziecko –…

Wiza studencka (Study permit)

agata-rebisz

Wiza studencka nie jest wymagana, jeśli chce się studiować w Kanadzie na kursach krótkoterminowych. Nie potrzeba jej także, jeśli się planuje studiować krócej niż 6 miesięcy, a kurs bądź program będzie zakończony w ciągu tego tymczasowego pobytu w Kanadzie. Także podjęcie nauki w trybie online nie wymaga żadnej wizy. Pozwolenie na studiowanie (ang. study permit)…

Wiza pracownicza

agata-rebisz

W Kanadzie potrzebne jest zezwolenie na pracę, ale nie trzeba mieć wizy wjazdowej. Jak wiadomo, od 2008 roku Polacy nie muszą już ubiegać się o wizę do Kanady. Generalna zasada stanowi, że wyjeżdżając do tego kraju w celach turystycznych, nie można podejmować pracy. Jeśli chce się pracować to trzeba się najpierw postarać o wizę pracowniczą. Praca…

Zmiany prawne w procesie sponsorowania małżonka/konkubenta bądź dziecka

agata-rebisz

Z dniem 15 grudnia 2016 rząd Kanady ujednolicił przepisy dotyczące sponsorowania swoich najbliższych. Zmiany w przepisach jak i w dokumentach mają na celu redukcję czasu rozpatrywania wniosków zarówno w przypadku osób, które oczekują na decyzje w Kanadzie, jak i poza Kanadą. Dokonano następujących zmian: *Jedna aplikacja dla osób zarówno sponsorujących swoich partnerów/ dzieci z Kanady,…

ZMIANY W PRZEPISACH DOTYCZACYCH OSÓB Z PODWÓJNYM OBYWATELSTWEM

agata-rebisz

Jeśli posiadasz podwójne obywatelstwo – kanadyjskie i polskie – i do tej pory w podróżach samolotem posługiwałeś się jedynie paszportem polskim to od 10 listopada 2016 nie możesz tego dłużej robić. Będziesz potrzebować ważny paszport kanadyjski, aby wejść na pokład samolotu i wlecieć z powrotem do Kanady. Według art. 5 polskiej Ustawy o Cudzoziemcach – cudzoziemca,…

Sponsorowanie małżonków i konkubentów

agata-rebisz

  Krąży wiele opowieści o tym, jak to łatwo jest dostać stały pobyt w Kanadzie jeśli życiowym partnerem/partnerką jest osoba o ugruntowanym stałym statusie w Kanadzie – mowa o obywatelach i stałych rezydentach. Chciałabym zatem dzisiaj napisać o kategorii sponsorskiej członków rodziny – mężach/ żonach jak i konkubentach.   Aby aplikacja w ogóle mogła zostać…

SPONSOROWANIE RODZINY: RODZICÓW I DZIADKÓW

agata-rebisz

Łączenie rodzin jest jednym z najwyższych priorytetów IRCC (Urzędu Obywatelstwa i Imigracji Kanady). Ta kategoria jest dla kandydatów, którzy mają syna/córkę bądź wnuczka/wnuczkę, który jest obywatelem Kanady lub jej stałym rezydentem. Osoby zainteresowane sponsorowaniem rodziców lub dziadków informuję, że limit przyjęto na rok 2016 został wyczerpany miesiąc temu. Na rok 2017 został ustalony nowy limit…