Czytelnicy pytają, Agata odpowiada

agata-rebisz

Co to jest LMIA?

LMIA to skrót od angielskiego Labour Market Impact Assesment czyli dawne LMO (Labour Market Opinion). LMIA jest to decyzja wydawana przez urzędnika Service Canada dla kanadyjskiego pracodawcy, który chce tymczasowo zatrudnić obcokrajowca, ponieważ nie może znalezć na kanadyjskim rynku pracy żadnego Kanadyjczyka bądz stałego rezydenta, który mógłby i chciał pracować w oferowanym zawodzie.

Chciałbym wyemigrować do Kanady poprzez pracę. Co mam zrobić?

Trzeba najpierw zaznajomić się z tematem zanim jeszcze się przyjedzie do Kanady, znalezć ewentualnie potencjalnego pracodawcę. Wiele osób nie kwalifikuje się na imigrację do Kanady, a na pewno nie bezpośrednio np. przez Express Entry ale są inne drogi. Osoby mogą się kwalifikować, jeśli posiadają rodzine w Kanadzie, jeśli studiowały lub pracowały w Kanadzie, albo jeśli mają ku temu kwalifikacje. Jedno jest pewne, jeśli wykonają w 100 procentach to, co im zostanie zaprezentowane podczas konsultacji to ich szanse są znacznie większe. Jedno jest pewne: do Kanady dostać się jest coraz ciężej, zwłaszcza gdy nie ma się pracodawcy z ofertą pracy, albo wykształcenia, albo dostatecznego doświadczenia czy braku znajomosci języka.

Co można poradzić takim kandydatom, którzy się nie kwalifikują? Wszystko zależy od powodu:

– jeśli z powodu niedostatecznej znajomości języka – warto się go poduczyć i wtedy uzyskać więcej punktów.

– jeżeli z powodu przeszłości kryminalnej – w wieku przypadkach czas może załatwić ten problem (np. jeśli upłynęło 5 lat od czasu zakończenia wyroku, można starać się o tzw. “rehabilitację” i wtedy kandydat może się kwalifikować)

– jeżeli z powodu niskiego wykszałcenia – może warto wziąść dodatkowe kursy doszkalające.

Istotnym czynnikiem jest też pracodawca, który musi spełni

pewne wymogi by móc wesprzeć aplikacje potencjalnego pracownika.

Ostatnia porada: proszę traktować to, co się czyta lub dowiaduje na różnych forach internetowych z lekkim przymrużeniem oka. Nie wszystkie rady tam wyczytane są złe, ale każda sytuacja jest inna i nie można porównywać sytuacji kogoś do swojej bez bliższej znajomości przypadku.

Dlaczego tak trudno w dzisiejszych czasach emigrować do Kanady, albo chociaż przyjechać na kontrakt do pracy, albo do szkoly, czy nawet przyjechać ze zwykłą wizytą turystyczną czy w odwiedziny do rodziny?

Czasy się zmieniają, przepisy też i tym samym możliwości przyjazdu do Kanady. Do Kanady dostać się jest coraz ciężej, zwłaszcza dotyczy to zwłaszcza sytuacji gdy nie ma się pracodawcy z ofertą pracy, albo odpowiedniego wykształcenia, doświadczenia zawodowego i/ lub bardzo dobrej znajomości języka (angielskiego lub francuskiego). 

System imigracji działa w bieżącej chwili i jest nastawiony na specyficznych kandydatów: ze specyficznymi kwalifikacjami, z doświadczeniem zawodowym, z dobrą i bardzo dobrą znajomością języka angielskiego i/lub francuskiego, bez problemów zdrowotnych i z nienaganną przeszłością kryminalną. Także osoby młode mają największe szanse bo mają najwiecej opcji emigracyjnych. 

 Jeśli chodzi o wizy studenckie to najłatwiej jest osobom lepiej sytuowanym, które mogą udowodnić, że przyjeżdzają jedynie tymczasowo, by się dokształcić, a nie do pracy. Mogą one bowiem zaprezentować odpowiednie środki na utrzymanie się, opłacenie szkoły i pobyt w Kanadzie. Ważny jest plan, który dokładnie określa cele edukacji w Kanadzie oraz ich wpływ na dalsze życie. 

 Osobom, które mają problem z otrzymaniem wizy turystycznej radzę zawsze dokładnie przygotować dokumenty w odniesieniu do przyczyn ich poprzednich odmów. Ważne jest by odpowiednio wykazać swoje związki z krajem zamieszkania oraz udowodnić, ze pobyt w Kanadzie będzie jedynie tymczasowy.

Ogólnie we wszystkich tych sytuacjach chodzi o to by przekonać urzędnika rozpatrującego naszą aplikacje o tym, ze po okresie pobytu w Kanadzie mamy powody by wrócić do domu i tam wrócimy – krótko mówiąc, ze więcej mamy związków z krajem zamieszkania niż Kanadą.

Mieszkam w Kanadzie i sponsoruję mojego męża, ktory właśnie dostał pozwolenie do pracy. Otrzymaliśmy list z Urzedu Emigracyjnego, że możemy połączyć aplikację na koncie internetowym, aby dostawać wszystkie kolejne informacje od nich w ten sposób: online. Niestety, mimo wielu prób przez kilka ostatnich dni nie udalo nam sie tego procesu wykonać. Co zatem powinniśmy zrobic?

Można próbować dzwonić do Call Center, jak też można napisać e-mail poprzez tzw. webform (wpisać webform w okienko na stronie CIC i powinien pokazać się link) – odpowiedź powinna przyjść w ciągu kilku tygodni, albo można nic nie robić, a wtedy kolejną korespondencję będzie się otrzymywać przez email lub pocztą. Wiem, że są problemy z podłączeniem aplikacji do konta na stronie emigracyjnej, zwłaszcza dla osób, które robią to pierwszy raz. Wymogi też są coraz bardziej rygorystyczne więc radzę przygotować dokumentację w sposób bardzo staranny.

Złożyliśmy podanie o pobyt stały w Kanadzie i pomimo że spełniliśmy wszystkie wymogi, łącznie z dosłaniem oryginalnych dokumentów otrzymaliśmy odmowę z powodu niedosłania wyżej wymienionych dokumentów. Co robić i czy starać się ponownie?

Ponownie starać się o pobyt stały w Kanadzie można zawsze, ale jeżeli Immigration Canada niesłusznie wydało odmowę  – to wtedy radzę walczyć o otwarcie sprawy. Jeżeli udowodni się, że wypełniło się wszystko, o co Urząd Emigracyjny prosił, a pomimo tego nastąpiła niesłusznie odmowa – to jest możliwe, aby nastąpiło otwarcie sprawy i wtedy inny oficer imigracyjny przejmie prowadzenie. A po ilu miesiącach można dostać odpowiedz? 3, 4 – różnie bywa. Jeżeli dalej nic nie słychać po kwartale, wtedy można, a nawet trzeba upomnieć się o status swojej sprawy.