Jak dostać stały pobyt w Kanadzie?

agata-rebisz

Jeśli ktoś chciałby wyjechać do Kanady do pracy czy na stałe bądź już tu jest i chce zostać, ale nie wie, jak się za to zabrać, warto przeanalizować poniższe możliwości:

1. Pozwolenie na pracę (WP) i problematyczne LMIA

a) Jaki masz zawód? Jeśli jesteś kierowcą ciężarówki, mechanikiem, czy masz wieloletnie doświadczenie w pracy na dachach, to znalezienie pracodawcy, który ma już LMIA albo złoży na nie aplikację nie jest zbyt dużym wyzwaniem i masz naprawdę sporą szansę, by takiego pracodawcę znaleźć. Jest to też najszybsza i najlepsza droga do Kanady, zwłaszcza dla rodzin. Ogólnie jest bardzo ciężko znaleźć pracodawcę (czasem wręcz niemożliwe), który spełniałby wymagania i chciał to zrobić dla osoby, której nie zna, ponieważ będzie musiał udowodnić urzędnikom, że będzie płacił Ci tyle, ile wynosi średnia stawka w CA, że zatrudni Cię na min. rok w pracy na pełen etat, że nie mógł przez min. 4 tyg. znaleźć pracownika, który jest obywatelem Kanady lub ma pobyt stały oraz że zapłaci 1000 CAD za złożenie aplikacji.
b) Jest też szansa zostania dłużej w Kanadzie, gdy już tu jesteś – gdy przepracujesz jakiś czas, to pracodawca może się zgodzić złożyć dla Ciebie papiery na LMIA, byś mógł dostać nowy WP.
c) LMIA exempt w ramach programu – International Mobility Program

2. Express Entry

a) Jest to system, który ma kilka programów. Musisz wykazać swoje doświadczenie zawodowe (referencje itp.), wiek, wykształcenie (musisz zrobić ECA), poziom znajomości języka (trzeba zdać IELTS lub CELPiP) itp. Po zebraniu min. 440 punktów (nie jest to stała liczba, zmienia się zależnie od kilku czynników) masz szansę wygrać w „konkursie” PR i przyjeżdżasz do Kanady już jako PR – jest to kolejna bardzo dobra opcja, niestety też nie najłatwiejsza. Podnieść swoją liczbę punktów można głównie szkoląc język angielski czy też francuski (i poprawiając wyniki egzaminów), a najlepiej oba oraz podnosząc swój poziom edukacji.
b) Podnieść swoją punktację można również dzięki programom prowincjonalnym. Nominacja prowincji jest warta 600 punktów i w wielu przypadkach jest jedyną opcją.
c) Dobrym pomysłem, jeśli planujemy aplikowanie w ramach EE w przyszłości (np. po IEC) jest inwestowanie w naukę języków już teraz – chodzi głównie o zdobycie jak najwyższego wyniku w IELTSie, ale też podnoszenie poziomu francuskiego.

3. International Experience Canada

a) IEC WH jest najbardziej popularną opcją dostania WP i przyjazdu do Kanady – tutaj właściwie jedynym kryterium jest wiek (18-35 lat włącznie). Rocznie 635 miejsc. Otwarte pozwolenie na prace pozwala pracować prawie wszędzie w Kanadzie, choć oczywiście przy niektórych zawodach należy mieć kanadyjskie uprawnienia, jak i przejsc badania medyczne. Wiza pracownicza tego typu jest wydawany na rok bez możliwości przedłużenia.
b) IEC Young Professional jest jak wyżej, ale należy mieć ofertę pracy (lub umowę z pracodawcą).
c) IEC Co-op jak w pkt. a), z tym, że należy być studentem i mieć ofertę pracy lub potwierdzenie stażu.

4. Studia 

Gdy studiujemy w Kanadzie, na jakims zawodowym kierunku to mamy możliwość pracowania do 20 godz. w tygodniu poza kampusem (w ramach wizy studenckiej) oraz 40 godzin w czasie przerw od nauki. Po skończeniu studiów możemy aplikować o “postudenckie” zezwolenie na pracę. Może ono być na 1-3 lat – jego długość zależy od czasu trwania studiów. Rok studiów musi wynosić co najmniej 8 miesięcy, żebyśmy mogli dostać wizę studencką z możliwością pracy poza kampusem. Dyplom/ certyfikat z danej uczelni może być podstawa do ubiegania się o stały pobyt jako international graduate w niektórych prowincjach dzięki nominacji z danej prowincji.

5. Programy Prowincjonalne 

Programy prowincjonalne (Provincial Nominee Programs) pozwalają ograniczonej w ciągu roku liczbie osób spełniających warunki programu PNP w danej prowincji (każda prowincja ma inną liczbę miejsc oraz inne wymagania) starać się o pobyt stały spoza Kanady.
Każda prowincja ma osobne programy dla osób posiadających ofertę pracy.

6. Sponsorowanie członkow rodziny – konkubenta, żony/meża, dziecka

Program umożliwiający sponsorowanie partnera, żony, dzieci.

7. Sponsorowanie dziadków i rodziców.

Program umożliwiający sponsorowanie starszych członków rodziny czyli swoich rodziców bądz dziadków.

Jeśli ktoś mysli o zostaniu w Kanadzie to może zadzwonić do mnie pod numer + 1-604 779 6465 lub wysłać e-mail na adres immigrationtokanada@gmail.com, aby umowić się na konsultacje podczas których otrzyma informacje na temat kolejnych kroków dotyczących emigracji.