Jak przedłużyć wizę pracy w programie IEC?

agata-rebisz

Program International Experience Canada (IEC) jest to program wizy pracowniczej dla osob do 35 roku życia, w którym Polacy mogą uczestniczyć dwukrotnie przez okres max. 1 roku w dostępnych kategoriach: Working Holiday (otwarta wiza pracownicza), Young Professional (wiza zezwalajaca na prace w konkretnym zawodzie, w którym ma się doświadczenie bądź wykształcenie), Coop internship (wiza dla studentów pragnących zdobyć międzynarodowe doświadczenie zawodowe w kierunku odbywanych studiów).

Wizy pracy w tym właśnie IEC programie nie możemy przedłużyć, ale możemy wystąpić o nową wizę opartą albo o nominacje prowincji, w której się pracuje bądź chce zamieszkać , albo kontrakt  pracy i opinie rynku pracy LMIA (Labour Market Impact Assessment). Także, inną możliwością jest ponowne uczestnictwo w programie IEC, ale w innej kategorii. Na przykład, jeśli ktoś otrzymał zezwolenie pracy w kategorii Pracy Wakacyjnej, może powtórzyć uczestnictwo w programie IEC, ale w kategorii Młodych Profesjonalistów. Należy jednak pamiętać, że musimy odczekać minimum 6 miesięcy pomiędzy udziałem w jednej i drugiej kategorii programu.

Jeśli małżeństwo lub para w relacji konkubinatu otrzyma wizy w programie IEC, można zastosować tu także możliwości otrzymania wizy pracy na zasadzie łączenia rodzin, wtedy znacznie wydłużymy czas wiz zatrudnienia w Kanadzie. Przykładowo, małżeństwo brało udział w losowaniu i oboje otrzymali zaproszenie do wzięcia udziału w programie. Obydwoje składają osobne wnioski i otrzymują promesy wizowe-listy akceptujące kandydata na program.  Na listach jest data, do jakiego czasu możemy aktywować wizę, najczęściej jest to termin roczny. Jeśli najpierw wizę aktywuje mąż, żona może dostać wizę pracy na zasadzie łączenia rodzin. Nie musi jeszcze aktywować swojej. Pod koniec terminu wygaśnięcia wiz, żona może aktywować swoją wizę w programie IEC i mąż otrzyma wizę pracy na podstawie łączenia rodzin. Tym sposobem wykorzystujemy maksymalnie czas legalnego zatrudnienia.

Na co jeszcze chciałabym zwrócić uwagę, to pomyłki oficerów na granicy. Widziałam niejednokrotnie, że urzędnicy, zwłaszcza ci mniej doświadczeni, wydają wizę na podstawie daty wydania  listu –promesy wizowej. Prawo jednak nakazuje, by wydać wizę na 12 miesięcy z datą ważności od daty aktywowania wizy na granicy, nie krócej.

Osoby, które w międzyczasie uzyskały ofertę pracy podpartą opinią rynku pracy LMIA, mogą otrzymać nowe wizy pracy, które nie są już dawane na podstawie losowania, a jedynie poprzez kontrakt pracy i zezwolenie na zatrudnienie cudzoziemca, jakie dostaje kwalifikujący się pracodawca.

Otrzymanie wizy pracy na podstawie LMIA jest bardzo korzystne ponieważ wiza jest najczęściej wydawana na 2 lata, i za taką ofertę pracy otrzymujemy bonus  50 punktów, co umożliwia zdobycie pobytu poprzez Express Entry. Poza tym małżonek bądź partner jeśli pracuje się w jednym z kwalifikujących się zawodów również ma prawo pracy w Kanadzie.

W dodatku taka wizę można przedłużyć. Wiele osób korzysta także  w tym czasie z nominacji prowincji. Zachęcam do ubiegania się za moim pośrednictwem, jeśli chce się na stałe zostać w Kanadzie i spełnia się wymogi programowe zarówno ze strony pracownika jak i pracodawcy. 

Zapraszam na konsultacje.